Receta: Tinga de Pollo / Chicken Tinga

tostadas

Esta receta me la enseñó un amigo de Pachuca cuando estaba en la Universidad.  Muy rica y fácil de hacer.

1 kg de pechuga de pollo cocida y deshebrada

1 lata de chile chipotle adobado

2 purés de tomate

1 cebolla en rodajas delgadas

Sal y pimienta

Procedimiento:

Se pone la cebolla en una olla con el puré de tomate.  Los chiles se desvenan y se les quitan las semillas dependiendo de que tan picante  se quiere. Se agregan los chiles (incluyendo el jugo que queda en la lata) y el pollo. Se revuleve muy bien. Si queda muy seco se le agrega más puré de tomate. Se sazona al gusto. Se tapa y se deja a fuego lento hasta que las cebollas queden cocidas.  Se sirve en tostadas con aguacate, tomate y crema.  Se puede acompañar con cerveza porque es un platillo muy picante.

*

I learned this recipe from a friend from Pachuca, México, when I was in college. It is very tasty and easy to make.

2 pounds of chicken breast, cooked and shredded

1 can of chipotle chiles adobados – for a very hot taste – you may put less for a softer taste

2 cans of tomato puree

1 onion in thin rings

Salt and pepper.

Procedure:

Put onion in a pot with the tomato puree. Clean the chipotle chiles thoroughly, save the juice in the can. The more you remove from inside each chile, the softer the sauce will be. Add the shredded chicken and chile including the juice left in the can. Mix all the ingredients. If it is too dry add more puree.  Add salt and pepper. Put on a lid and leave in low heat until the onions are cooked. You serve over tostadas with avocado, tomato and cream. You may also add lettuce or cabbage.  It goes well with a beer because it is a hot dish.

Una respuesta

  1. Wow… the dishes look fantastic! very interesting.

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